Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η τέχνη ...στο πιάτο του! (5+1 τρόποι για να τρώνε φρούτα και λαχανικά)


Κάθε φορά που ακούω ταλαίπωρες μαμάδες να παραπονιούνται ότι το παιδί τους δε τρώει, δε  μιλάω καθόλου.  Δε θέλω να τις κακοκαρδίσω γιατί η αλήθεια είναι ότι από μικρά τα αγόρια μου έπιναν το γάλα τους, έτρωγαν την κρεμούλα τους και σπάνια χρειάστηκε να τους κάνω παιχνιδάκια όπως το αεροπλανάκι για να ανοίξουν το στόμα τους. Έλα όμως που για όλους υπάρχει η πρώτη φορά...





Καθώς περάσανε τα χρόνια τα παιδιά μου συνέχιζαν να τρώνε το φαγητό τους, αλλά άρχισαν να διαμορφώνουν ιδιαίτερες προτιμήσεις προς τη κατηγορία των φαγητών που δε θα έλεγα ότι είναι πρώτα στη λίστα με τα υγιεινά φαγητά!  Είμαστε γλυκατζίδες (Οι κυρίες του Αλέξη έχουν να το λένε: Όταν έχει γενέθλια κάποιο παιδάκι βλέπουμε πως πιάνει το κουτάλι! Στη τούρτα είναι πρώτος!) Είμαστε μακαρονάδες, είμαστε και των δημητριακών παρακαλώ πολύ! Τα δυο μπολ την ημέρα επιβάλλονται!

Όμως στα φρούτα και τα λαχανικά έχουμε ένα θέμα, κυρίως ο Θάνος γιατί ο μικρός θα φάει και μια μπανάνα, και προς μεγάλη μου έκπληξη του αρέσει και η πιπεριά! Έφτασε λοιπόν η ώρα να εξασκηθούμε και εμείς στη τέχνη του... καμουφλάζ!

Για να τρώει λοιπόν το παιδί σας φρούτα και λαχανικά -και όχι μόνο- υπάρχουν κάποια τρόποι-καμουφλάζ για να μπορέσουμε και εμείς να πούμε ότι το κάναμε το καθήκον μας σαν μανάδες!


1. Ο πιο επιτυχημένος τρόπος για να φάνε τα λαχανικά είναι να τα ενσωματώσουμε σε ένα φαγητό που ήδη τρώνε, σε μορφή πολτού. Στις σούπες τους μαζί με το ρύζι (Απαραίτητο συστατικό! ) Βράζω πάντα και πατάτα, κρεμμύδι, καρότο και ενίοτε -σπανίως είναι η αλήθεια- κολοκυθάκια. Το καλό είναι ότι το καρότο είναι κόκκινο και έτσι για όποια θέλει να κάνει κόκκινη σούπα μπορεί να παραλείψει εντελώς τον πολτό ντομάτας. 

2. Ο χυμός φρούτων και λαχανικών είναι επίσης ένας τρόπος να πάρουν μεγάλες ποσότητες  σε λίγη μόλις ώρα. Βάζω μέσα στον αποχυμωτή ότι φρούτα έχω, από τα κλασικά μήλο-αχλάδι-πορτοκάλι έως τα πιο εξεζητημένα όπως το ακτινίδιο και φυσικά πάντα μπαίνει μέσα και το θαυματουργό καρότο! Μη νομίζετε οτι ξεγελιούνται εύκολα όμως, θέλει και το παρακαλετό του: "Έλα βρε αγάπη μου, πιές το όλο για να μεγαλώσεις, έχει βιταμίνες, για να μην αρρωστήσεις πάλι!"

3. Ένας αγαπημένος μου τρόπος καμουφλάζ είναι να βάζω τα φρούτα και τα λαχανικά στα γλυκά. Αγαπημένος γιατί τρελαίνομαι να τα τρώω και εγώ! Εμ, απο πού θα έπαιρναν τα παιδιά με τη γλυκατζού Νο 1 μέσα στο σπίτι; Δάσκαλε που εδίδασκες...Την ημέρα Φράου με τα γλυκά και το βράδυ τρώω στα μουλωχτά! (Για να μη με πάρουν χαμπάρι τα παιδιά...) Όποτε κάνω κάποιο κέικ πολτοποιώ και μια μπανάνα, τρίβω κάμποσα μηλαράκια ή -αγαπημένο- τρίβω καρότο που το κάνει τόσο ζουμερό το κέικ σαν να είναι σιροπιαστό...

 4. Σπάνια ετοιμάζω στο μπλέντερ και smoothies, μέσα στο γάλα με λιωμένη μπανάνα και άλλα φρούτα και προσθέτω μέσα και λιγουλάκι κακάο (Το κακάο έχει ευεργετικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται με μέτρο! ) Όμως εδώ δεν το θέλει ο μικρός και έτσι περιορίζομαι στα άλλα.

5. Το γιαούρτι είναι μια ολόκληρη κατηγορία από μόνο του! Ιδίως το σπιτικό γιαούρτι το οποίο θα το αναλύσω σε άλλο post! Και τι δεν κρύβω εκεί μέσα! Φρούτα για το Θάνο (ο Αλέξης δε το θέλει με φρούτα) μέλι, καρύδια τριμμένα, ακόμη και βρώμη τους έχω βάλει! ( Και η βρώμη είναι μια άλλη κατηγορία από μόνη της!)

6. Άφησα τελευταίο το καλύτερο. Τη ζωγραφική στο πιάτο! Παραστάσεις με φρούτα , λαχανικά που διαφορετικά δε θα καταδεχόταν να κοιτάξει τώρα θα τους ρίξει και μια δεύτερη ματιά και θα μας κάνει και την τιμή να φάει "ένα ματάκι" ή "το στοματάκι"  ένα πέταλο του λουλουδιού έστω! 



Φαντασία να υπάρχει μόνο ! Μπορείτε να ονομάσετε το δημιούργημά σας μαζί με το παιδί ή ακόμη και να φτιάξετε μια ιστορία για αυτό. Προσοχή όμως! Εάν το παιδί δεθεί συναισθηματικά με το πιάτο... θα σας βγει μπούμερανγκ! Δε θα του πάει η καρδιά να το φάει! 




Εσείς τι κάνετε για να φάει το παιδί σας φρούτα , λαχανικά και άλλα πράγματα; Θα χαρώ να ακούσω τα σχόλιά σας και ελπίζω να ανακαλύψω κάποιο νέο κόλπο για τα ζουζούνια μου!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις όλων σεβαστές αρκεί να μην εκφράζονται με προσβλητικό τρόπο.